ALİ FUAD BAŞGİL VE ÇARŞAMBA SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Çarşamba Belediyesi ve Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi tarafından bu yıl 5.’si düzenlenen Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil ve Çarşamba Sempozyumu Çarşamba Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi konferans salonunda yapıldı.

2007 yılında ilki Çarşamba Belediyesi tarafından düzenlenmeye başlanan Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil ve Çarşamba Sempozyumu’nun 5.’si bu yıl Çarşamba Belediyesi ve Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi tarafından düzenlendi. Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü Çarşamba Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen sempozyum yapılan açılış konuşmalarının ardından başladı.

“ALİ FUAD BAŞGİL İLÇEMİZİN ÖNEMLİ BİR DEĞERİDİR”

Sempozyumda konuşan Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, “Her memleketin kendine has özellikleri var. Çarşambamızın da bu bakımdan kendine has özellikleri var. Önemli bir konumu var. Bunların hepsinin üzerinde bizim Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil gibi bir değerimiz var. Başgil’in ailesi Çarşamba’nın köklü ailelerindendir. Çarşambamız ilim irfan merkezlerinden biridir. Başgil’de bu noktada ilim irfan konusunda bizim önemli değerlerimizdendir.” dedi. Belediye Başkanı Dündar, “2007 yılında başladığımız sempozyumlarımızı son 2 yıldır üniversitemizle birlikte yapıyoruz. Bu yılki toplantımızda ifade özgürlüğü tartışıldı. Merhum Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil’lin bu konuda önemli eserleri bulunmakta. Ali Fuad Başgil hocamız, ‘Hak ve Hukuku iyi tanıyın ki hak ve hukuk erbabı kimdir bilinsin’ diyor. 1960 darbesinden sonra, 1962’de kaleme aldığı Demokrasi yolunda adlı eserinin hemen girişinde Demokrasinin Formülünü ifade ediyor; İyiliğin yanında kötülüğün karşısında olmak ve kötülüğe mücadele etmek olarak ifade ediyor. Katılan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi

Çarşamba Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Tiftik ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Ölmez de birer konuşma yaparak destekte bulunanlara teşekkür ettiler.

AKADEMİSYENLER İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ANLATTI

Düzenlenen sempozyumun ilk oturumu ‘Değişik Perspektiflerden ifade özgürlüğü’ başlığı altında yapıldı. Düzenlen oturumda İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ergun Özbudun, ifade özgürlüğü ve demokrasi başlığı altında sunum yaptı. Özbudun’un ardından yine İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serap Yazıcı, İfade özgürlüğü ve siyasi partiler konulu sunumunu yaptı. İlk oturum son konuşmacısı ise Yalova Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Kemal Şahin oldu. Kemal şahinden sunumunda, Evrensellik-Görecelilik bağlamında ifade özgürlüğü başlığında sunum yaptı.

Yapılan sunumların ardından konuşmacılar izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Sempozyumun ikinci bölümünde ise Bakü Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi öğrencileri Azerbaycan Anayasasında ifade özgürlüğü, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Özgürlüğü, Bilim Ve Sanat Özgürlüğü, Dernek Kurma Özgürlüğü, Kitle İletişim Özgürlüğü konularında sunum yaptılar.

Sempozyuma Ayvacık Kaymakamı Yusuf Akıl, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Çarşamba Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Emin Kurt, Çok sayıda akademisyen öğrenci ve Çarşambalılar katıldı.

Sempozyum plaket töreninin ardından son buldu.

{gallery}sempozyum2013{/gallery}