ÇARŞAMBA TARIMSAL EKONOMİDE BÖLGE LİDERİ OLUYOR

Çarşamba Belediyesi tarafından inşa edilerek hizmete açılan Toptancı Sebze – Meyve Hal Kompleksi ve Canlı Hayvan Borsası ilçenin tarımsal ekonomik hayatını değiştirdi. Hal Kompleksi ve Hayvan Borsası bölgeye hizmet veriyor.

Çarşamba Sebze ve Meyve hali Çarşamba'da yılda üretilen ortalama 110 milyon kg. sebzenin 892 milyon kilosunun işlemini yapıyor ve diğer illere gönderiyor. Halde bu yılın ilk 7 ayında 26 milyon 640 bin kg. sebze giriş çıkışı yapıldı. Çarşamba, tarımsal üretim dışında Samsun'un ve Bölgenin hayvancılığına da önemli katkı sağlıyor. Karadeniz'in en büyük hayvan Borsası da Çarşamba İlçesi’nde bulunuyor.

TÜRKİYE'NİN HER TARAFINA ÇARŞAMBA SEBZE VE MEYVESİ

Yıllardır söylenen Samsun'un ekonomik kurtuluşunun tarımsal sanayi ve tarıma dayalı ekonomi söylemi Çarşamba'da yaşam bulmuş durumda. Karadeniz'in en büyük sebze üreticisi Çarşamba’dır. Bunu destekleyen, muhteşem büyüklükte ve bu büyüklüğüne yakışır şekilde işleyen Çarşamba Sebze ve Meyve Hali bölgede rekora koşuyor. Sadece Çarşamba üreticisine ve tüketicisine değil, Trakya, Mersin ve Antalya hariç Türkiye'nin her tarafına Çarşamba'da üretilen sebzeleri gönderiliyor.

YILDA 110 MİLYON KG. SEBZE VE MEYVE ÜRETİLİYOR

Çarşamba Karadeniz'in tek ve en büyük yaş sebze hali konumunda. Çarşamba'da narenciye hariç her türlü sebze yetişiyor ve her türlü meyve işlem görüyor. Özellikle yaz aylarında kavun ve karpuz'un yanı sıra fasulye,  biber türleri, patlıcan, kabak, domates, şeftali, elma, armut, erik bol miktarda yetişiyor ve diğer illere gönderiliyor. Hale girmeyen kivi gibi tarlada satılan ürünlerimizin yıllık ortalama miktarı ise 30 milyon kg.'ın üzerinde. Mersin ve Antalya'da ürün bitince bizim ürünlerimiz başlıyor. Neredeyse tüm doğu illerine buradan mal veriyoruz. İzmir Bursa ve Adana gibi İllere dahi Çarşamba fasulyesi gönderiliyor. Halden günde 25 kamyona yakın mal çıktığı günler oluyor. Mersin Hali dışarıya, Çarşamba Halide Türkiye'ye mal gönderiyor.

KARADENİZ'İN EN BÜYÜKHAYVAN BORSASI DA ÇARŞAMBA'DA

Çarşamba Canlı Hayvan Borsası da Karadeniz'in en büyük ve tek önemli borsası. Sadece Samsun Çarşamba değil, Ordu, Amasya, Suluova, Tokat, Kırıkkale, Kastamonu, Sinop, Trabzon ve Riaze'den de üreticilerin geldiği ve canlı hayvan alışverişi yaptığı bir pazar. Burada her türlü kolaylık düşünülmüş. Hayvanlar daha borsaya girerken dezenfekte ediliyor. Hazırlanan rampalardan kolayca pazara alınıyor ve satışa hazır halde bekliyorlar.

EKONOMİK YATIRIMLARIN DESTEKÇİSİYİZ

Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar " Karadeniz Bölgesi’nin en büyük ve en donanımlı hallerinden biri olan Çarşamba Toptancı Sebze ve Meyve Halini İlçemize kazandırdık. Bölge üreticisine hizmet veren hal kompleksimiz ile ilçemiz üreticisinin tarımdan hak ettiğini kazanmasını sağladık.  58 adet satış komisyoncu dükkanı, 44 adet paketleme dükkanı, idari bina ve sosyal tesislerden oluşan 150.000m2 kapalı 7500 m2 yarı açık olmak üzere toplam 55.000 m2 alan üzerine inşa edilmiştir. Haftada 2 gün faaliyet gösteren Çarşamba Canlı ayvan Borsası da Karadeniz Bölgesi'nin en işlevsel borsası. Tarımsal ekonomiye ve bölge üreticisine çok önemli katkılar sağlıyor. Belediye olarak üretimi ve istihdamı da destekleyen yatırımların arkasında oluyoruz." dedi.         02.09.2013

{gallery}tarim{/gallery}